בטיחות

בטיחות נתפס לפעמים כנושא “משעמם” ו”טרחני” שמתאים יותר לאנשים מבוגרים לעסוק בו. אני דווקא די צעיר אבל בוחר במכוון לשים דגש על הנושא הזה, מפני שלגוף שלנו אין חלקי חילוף, ושום פציעה לא שווה את הפרוייקט שניסינו לבנות. כל שנה נפצעים ונהרגים מאות אלפי אנשים בתאונות עבודה, רובן הגדול עם כלי עבודה חשמליים, ואף אחד מאיתנו לא רוצה להצטרף לסטטיסטיקה הזו.

במקומות עבודה מסודרים מגדירים אחראי בטיחות, מדריכים עובדים חדשים לשימוש נכון ובטוח בציוד ומעבירים סדנאות והדרכות. כחובבים, הרבה פעמים הסבר קצר מהמוכר בחנות ואנחנו ניגשים למשימה. בארץ במיוחד יש נטייה לזלזל בבטיחות, אפשר להתבונן על פועלים ובעלי מקצוע בתחומים שונים ולראות פעמים רבות התעלמות מוחלטת מאביזרי הגנה ובטיחות, כדבר שבשגרה. התחושה המוטעית שהניסיון יגן עלי מפגיעה היא מסוכנת מאוד, ולצערנו גם בארץ לא חסרים אנשים שנפצעים ואף נהרגים בעת עבודה ובעת שימוש בכלי עבודה.

לכן חשוב לי מאוד להדגיש את הנושא ולהסביר עליו כמיטב יכולתי והבנתי.

בטיחות בעבודה עם כלים

לכלי כלי יש סכנה לפצוע אותנו וחמור מכך. ישנם כלי שהסכנה מהם מועטה ביותר, למשל שופין (פצירה).

לכן, לפני שניגשים לעבודה עם כלי כלשהו, חייבים לקרוא היטב את הוראות היצרן, וללמוד על אופי הפעולה של הכלי, והאפשרויות להפגע ממנו בעת השימוש. זה נכון לכל כלי שהוא, ממפסלת ועד מסור שולחן.

אני אשתדל לפרסם מדריכים ייעודיים לבטיחות עם כלי עבודה שונים, כדי לתת את הדגשים הנחוצים; אבל עד אז הרשת מלאה בסרטונים ומדריכים שיסבירו לכם את הסכנות הטמונות בכלים השונים.

בטיחות בסביבת העבודה

הבטיחות בעבודה מתחילה בסביבה בה אנחנו עובדים. אם מאחורי יש קרש שאני לא מבחין בו, בעת פסיעה טבעית לאחור אני עלול למעוד. אם אני אוחז במכשיר חשמלי פועל, אסון עלול להתרחש.

הקפדה על סביבת עבודה נקייה ומסודרת ככל האפשר, עוזרת למנוע תאונות.

אמצעי מיגון אישיים

בעבודה עם הכלים, יש תמיד לוודא הגנה מיטבית על הגוף. זו נחלקת לארבעה תחומים. יש לשים לב שגם בעת שימוש נכון ובטיחותי בכלי, עשויות להתרחש תאונות, שנגרמות מכשל בכלי (למשל חתיכת מתכת שמודבקת על שן המסור עשויה להשתחרר) או כשל בחומר (למשל עץ שמתבקע תוך כדי חריטה) ולכן הגנה מתאימה לגוף שלנו היא הכרח.

הדגש במאמר זה הוא בעבודה עם עץ ומוצריו, בתחומים אחרים ייתכנו אמצעי בטיחות אחרים.

ראייה

העיניים שלנו…

אני אישית משתמש במסכת פנים מלאה להגנה לא רק על העיניים אלא גם על שאר חלקי הפנים הרגישים. לשמחתי מעולם לא נזקקתי לה, אך אני ממשיך לשים אותה תמיד ומקווה שלעולם לא אצטרך לספר לכם עד כמה היא הגנה עלי.

שמיעה

האוזניים שלנו גם הן רגישות. הבעיה העיקרית בפגיעה בשמיעה היא שלא מבחינים בה בקלות, כמו סוגים פגיעה אחרים. פגיעות שמיעה לא נגרמות כתוצאה מתאונה בודדת בסדנא (אלא אם אתם עוסקים בחומרים נפיצים… אך לא בזה נדון) אלא מחשיפה מתמשכת לרעש בעוצמות מסוכנות.

מצורפת טבלה…

נשימה

חלקיקי אבק, במיוחד הקטנים שבהם, נמצאו להיות גורם מסרטן. לכם חשוב להקפיד על עבודה עם מסכה מסננת כשעובדים עם כלים המייצרים אבק בפעולתם. הבולטים הם הרוטר, מסור השולחן ומסור הגרונג, וכל כלי השיוף והליטוש. שימוש בשואב אבק מומלץ מאוד כדי לצמצם מראש את כמות החלקיקים הנפלטים לאוויר.

כמו כן, בעת יישום חומרי גמר מסוימים נפלטים כימיקלים לאוויר, שחלקם עשויים להיות מסוכנים. לכן צריך תמיד לעבוד במקום מאוורר, ולפי הצורך גם להשתמש במסכת הגנה מגזים רעילים. מסכות אלו יקרות ונדירות יותר ממסיכות להגנה מאבק, אך בשימוש בחומרים מסוימים הן הכרח. יש לבדוק בהנחיות היצרן טרם פתיחת האריזה והשימוש בחומר.

אני משתמש במסכה תוצרת חברת 3M הכוללת פילטרים מתחלפים. ובכל מקרה, מעדיף לעבוד באוויר הפתוח במידת האפשר.

כללי

חלקי בגדים רופפים, שרוולים ארוכים, שיער ארוך, לפעמים אפילו זקן, עשויים להתפס בתוך מכשיר שמסתובב ובכך למשוך אתכם אליו. פעם כמעט ואיבדתי מישהי יקרה לי מאוד כששערה נתפס במכונה מסתובבת, תוך כדי שראשה מתקרב אל סכין החיתוך, ורק בנס מישהו הספיק לכבות בזמן. לפני הפעלת מכשיר כלשהו יש לוודא שאין עלינו משהו שעשוי להתפס בו מבלי משים.

חשוב גם להדגיש שתמיד יש לעבוד עם נעליים סגורות ומוגנות. למקרה שנופל משהו חד, או כבד. החשש הגדול הוא שמשהו כזה יפגע בנו בזמן שהידיים אוחזות במכשיר אחר שפועל, ואז הסכנה גדלה שבעתיים לתנועה לא מודעת אך מסוכנת ביותר.